T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ÜMRANİYE - Can Gür İlkokulu

CAN GÜR

10-03-2023CAN GÜR KİMDİR?

1952 Kastamonu doğumlu, Öğretmen çocuğuyum. Babam ilk tayin olduğunda altı yaşındaydım. Kastamonu'nun bir köyüne geldik. Tek çareniz okumak ya da büyükşehre göç etmek. Babam köyün tek öğretmeni. Jandarma zoruyla okuyacak çocuk toplardı. 20 yaşında sınıf arkadaşım vardı. Okula göndermemişler o yaşa kadar. İki çocuk sahibiydi. Yan yana oturduk. 11 yaşında elektriği gördüm. İyi okumam gerektiğini algıladım. Hayatı öğrenelim diye babam bizi ormanda çalıştırırdı. 1800 rakımdayız. Sadece patates, yaban kirazı, çavdar olur, başka da bir şey yetişmezdi. Günde 5 TL yevmiye alırdık. Kesim yapılan ağaçların çaplarını, boyların ölçüp üzerine yazardık. 5 TL'ye neler yapılabileceğini gördük. Hayata sıkı sarıldık.

 

Eğitim-Öğretim Hayatı

Karabük Demirçelik Lisesi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü(1974)

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği(1975)

Wales-Cardiff Üniversitesi Elektronik mühendisliği alanında mastır.

 

Askerlik Hayatı 

Gölcük Dananma Komutanlığının emrine verildim. Gölcük tersanesi Araştırma Başmühendisliğinde askerlik hizmetimi Ar-Ge mühendisi olarak yaptım ve burada radar, sonar, atış kontrol sistemlerinin elektronik kartlarının yeniden yapılmasını sağlayan ekibin içinde yer aldım. Gölcük tersanesinde gemilerin radarlarını, sonarlarını tamir ederdik. Terhis zamanımız geldiğinde komutanımız bize 4 yıl Subay olarak devam edin teklifinde bulundu. Beş kuruş sermayemiz yokken tersane komutanı bize iş verdi. Önce bozuk radarları tamir ederek işe adım attık, sonra Kadıköy Hasanpaşa da atölyemizde imalat yapmaya başladık. Bu arada dünya da ilk kez reaktif güç oranını ölçen "Dijital Cos Fi Metre'" yi geliştirdik. Bu ürünü Siemens başta olmak üzere Türkiye ce Dünyaya satmaya başladık. Ardından elektronik ve telekom dalında yabancı firma distribütörlüklerini diğer bir iş kolu olarak yürütmeye başladık.

 

İlk Şirket

İlk şirketimizi 1979'da kardeşim Özcan Gür ile birlikte kurduk. O da elektronik mühendisiydi ve İngiltere'de beraber mastır yaptık. 1996'a kadar hem imalat yaptık hem de yurtdışı şirketlerin temsilciliklerini yürüttük. 1996'da dönüm noktalarından birini yaşadık. 1994'de çoğunluk hissesi Fransızlara satılan Teletaş'ı satın almamız için teklif geldi. PTT (Türk Telekom) Teletaş'ı yerli üretim için zorlamış, onlar ise Teletaş'ı aldıktan sonra üretimi kapatıp ürünlerini Fransa'dan ithal etmek istemiş. PTT yerli üretim şartı getirince bir arayışa girmişler. Bizi buldular. Vestel, STFA ve Eka Holding, Teletaş için teklif verdiler. Üretim altyapımız nedeniyle bizi tercih ettiler. Bizim için fabrika binası değil içindeki teknoloji ve üretim önemliydi. Teletaş devlette iken 2 bin Ar-Ge mühendisi vardı.1994'te çoğunluk hissesini alan Alcatel'in ilk işi bu Ar-Ge birimini kapatmak ve tüm Ar-Ge mühendislerini işten çıkarmak oldu. Bu olay, teknoloji ve üretime gereken değeri vermeyen ülkemiz için çarpıcı bir örnektir. Fabrika, bugünkü Canpark AVM ve Ümraniye Hilton'un inşa edildiği konumdaydı. Kısa bir süre sonra fabrikayı büyüterek, yüksek teknolojilerle donattık. Ardından Çekmeköy'de yeni ve modern 30 bin metrekare kapalı alanlı olarak inşa ettiğimiz yeni fabrika binamıza taşındık.

 

Firmaların Faaliyet Alanları

Firmalarımızın ileri gelenleri sırasıyla teknoloji ve savunma sanayi alanında Canovate Elektronik A.Ş., Canovate Balistik Sistemler A.Ş., Canovate İleri Teknoloji A.Ş., CanAero A.Ş., Canovate Enerji Sistemleri A.Ş., Canesis Sistem Entegrasyon A.Ş., inşaat, hızlı tüketim ve gıda alanında Canpark AVM, CanPark Sinema, CanPark Gıda ve Hilton Canpark Ümraniye olarak faaliyet gösteriyoruz.

 

Halen hangi projeleri yürütüyorsunuz?

Nesnelerin interneti (IoT) ürün ailesi kapsamında iki yıldır yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmalarımız neticesinde, IP-PDU (akıllı prizler, internetten yönetilebilen priz grupları) ürün ailesini geliştirdik. Yine aynı grupta internet bazlı ortam izleme cihazları, IT sistem odaları ve mikro veri merkezi kabinlerinde kullanılan Internet tabanlı (IP) modüler yangın söndürme cihazları, IP tabanlı elektronik kilitler ve veri merkezi yönetim yazılımlarını geliştirdik. Özetle, nesnelerin interneti, Endüstri 4.0, çelik yelekler, drone'lar, elektro optik radarlar, terahertz yolcu görüntüleme sistemleri, kent güvenlik ve yönetim sistemleri, e-tarım uygulamaları dahil birçok alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Aselsan ve Havelsan'ın proje ortağı olarak "Kent Güvenlik ve Yönetim Sistemi" projesinde yer alıyoruz. Bu sistem, tüm ülke çapında yaklaşık 70 bin kamera ile sofistike bir proje. Kamera sistemleri gerek trafik, gerekse asayişin düzeni konusunda etkisi yüksek olan bir uygulama. Caydırıcı olduğu kadar, olayların aydınlatılması bakımından güvenlik kuvvetlerimize ve adli süreçlere katkısı büyük. Sistem 7-24-365 gün esasına göre çalışacak şekilde dizayn edildi. Kameraların üzerine monte edildiği "KGYS Kutusu" ya da "Saha Dolabı" adı verilen sistemleri ürettik. Sistem, elektrik kesintileri de dikkate alınarak gerekli enerji donanımı, elde edilen görüntülerin kesintisiz ve hızlı olarak iletilmesi için anahtarlar, diğer koruma devreleri ve aktif soğutma ünitelerinden oluşuyor. Bu proje, dünyadaki en geniş ve büyük mobese uygulaması. 23 ilde sistemlerin saha montajları büyük ölçüde tamamladık. Projenin benzerini Ortadoğu ülkelerinde yapmaya başladık.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.03.2023 - Güncelleme: 10.03.2023 10:49 - Görüntülenme: 1192
  Beğen | 10  kişi beğendi